Nyheter

Vinnare i fotoskolans fototävling

Under vecka 26 och 27 var fritidsgårdens personal tillsammans med 2 feriearbetare och bedrev fotoskola på tre av kommunens fritidshem, med tema ”sommaren”. Med nästan 80 deltagare blev det massor av foton tagna genom lek och kreativitet.

Vilken kamera är bäst? Det var en frågeställning som alla barnen fick svara på efter att ha fått se en systemkamera med en vikt på 2,5 kg, en mobiltelefon och direktfilmkamera (även kallat polaroidkamera). Det var blandade svar, men de flesta ansåg att direktfilmkameran eller systemkameran var den bästa. En systemkamera på 2,5 kg bär man kanske inte runt i sin vardag, om man inte har fotografi som sin hobby eller profession. Detta ledde in till diskussion i gruppen, vilket ledde till att mobilkameran blev utsedd till den bästa kameran. Vikten, att man oftast har med den, och att den är enkel att använda var det som blev kriterierna för vinsten. 

De flesta av barnen hade redan testat på att fotografera med mobilerna, och barnen berättade om olika filter man kunde använda. I en app finns en särskild funktion för att snabbt byta ansikten med varandra. Det var däremot många som inte provat på direktfilmkameror eller systemkameror. Nyfikenheten som fanns tidigare tog sig till helt nya nivåer när vi tryckte av en bild med polaroidkameran, ut kommer ett vitt kort med ingenting på, men efter ett par sekunder börjar några konturer träda fram och barnen i de olika grupperna väntar spänt på resultatet. Nyfikenheten är så stor att det blir en hög med barn i mitten som försöker se hur bilden sakta men säkert utvecklas.

När de fått veta hur kamerorna fungerar, och hur man tar en bild fick alla möjligheten att prova på både systemkameror och även direktfilmkameror. Det blev olika tolkningar i vad sommaren innebär, vissa valde att fotografera lek, och vissa valde att fotografera blommor. Intressanta samtal uppstod när man försökte fota bollar som susade förbi för snabbt men även lärdom kom genom det. 

Av alla bilder som blev tagna har nu en jury bestående av personal på fritidsgården, mobil fritidsledare samt feriearbetare röstat fram den bästa bilden tagen av en elev på Hjortsberga fritids. 

Ett stort grattis till Hjortsberga fritidshem som kommer bli bjudna på glass när fritids är igång igen!

 

Vinnarbilden, tagen av en elev på Hjortsberga fritids.